Wind Opleiding systemisch werken met paarden afgerond

Geslaagd voor de Wind Opleiding!

In maart van dit jaar startte ik met 5 andere vrouwen aan de Wind Opleiding in Veeningen, Drenthe. Ik had als psycholoog op het gebied van familieopstellingen al veel ervaring. Mijn diepe wens was om het systemische gedachtengoed dat me zo lief en zo eigen is, via een andere poort te leren kennen: paarden.

Liefde voor dieren

Mijn liefde voor alle dieren is er al zolang ik me kan herinneren. Dieren raken mij in hun onbevangenheid, eerlijkheid en de afwezigheid van maskers. Als kind had ik altijd al dieren in mijn omgeving. Ik sprak met hen en voelde me veilig bij dieren. Paarden kwamen drie jaar geleden op mijn pad, toen mijn dochter een paard kreeg. Zij was -net als ik- al van jongs af aan met dieren bezig en haar diepste wens was een eigen paard te hebben.

Een wereld ging open

Ik merkte, dat paarden een helende invloed hebben alleen al door hun aanwezigheid. Op stal verdween de spanning in mijn schouders en als ik hoofdpijn had, dan was het vaak over alleen al door me open te stellen voor de verbinding en de liefde die de dieren uitstralen. Ik ontspande en aardde. Ook zag ik hoe verschillend ze reageerden op verschillende stemmingen en op verschillende personen. Ik zag mogelijkheden om dit voor mijn werk in te kunnen gaan zetten, maar… hoe? Ik verdiepte me in paardencoaching en heb de afgelopen jaren hierin een hele weg afgelegd. Een wereld ging open.

Mijn weg in het leerproces

Het therapeutisch werken met paarden is niet nieuw. Voor mij was dat het wel. En er was genoeg over te vinden! Naast veel lezen en heel goed kijken naar paarden ben ik bij Caprilli coaching de basisopleiding paardencoaching gaan doen. Met dank aan Sylvia Bosveld kreeg ik nog meer ontzag voor de gevoeligheid van de dieren op thema’s die bij mensen spelen. Gewoon door zichzelf te zijn. Ik ging er mee aan het werk en met succes. De vragen die ik had namen echter eerder toe dan af. Wat gebeurt er precies, en waarom gebeurt dat? Ik wilde meer, dieper en verder.

Ruud Knaapen – het systemisch perspectief

Het boek ‘Coachen met paarden – het systemisch perspectief’ gaf mij het gevoel thuis te komen. Paarden zijn meer dan een spiegel. Ze laten zien wat wij in onze innerlijke ‘kudde’ meedragen. Wat gezien moet worden, wat losgelaten mag worden, wat we moeten aannemen. Dit maakte de cirkel voor mij rond. Na een ontmoeting en een sessie met Ruud besloot ik dat dit voor mij de weg te gaan was. De opleiding was in de bekwame handen van Nicolle Themmen en Muriël Daal. Ruud speelde op de achtergrond een belangrijke rol.

Ik werk al jarenlang met groepen mensen waarmee ik familieopstellingen doe. Dat zal ik blijven doen. Daarnaast heb ik nu ook geleerd hoe ik systemische constellaties kan faciliteren bij een paard. Dit verrijkt mijn mogelijkheden als psycholoog en therapeut. Niet iedereen ziet het zitten om in een groep deel te nemen. Bij sommige cliënten past het beter, of is de stap gemakkelijker te zetten naar de stal dan naar een tweedaagse met een groep. Het één is niet beter dan het ander. Het kan allebei.

Ik zit niet op het paard – ik ben met het paard

Op een paard zitten is nooit mijn ding geweest. Voor mij persoonlijk voelt dat niet als een natuurlijke beweging. Dit zeg ik met een buiging voor de mensen die op een liefdevolle manier in verbinding met een paard een weg gevonden hebben om ze te berijden. Ik sta er het liefste naast, samen met een cliënt die verder wil kijken dan wat zich aan de oppervlakte toont.

Dank

…aan Ruud Knaapen, Nicolle Themmen, Muriël Daal voor de geweldige leerervaringen en het ontsluiten van dit veld. Dank ook aan mijn opleidingsmaatjes, als metgezellen op deze reis: Elsbeth Tramper, Karin Nagelkerke-Koopman, Marin Elsen, Maria Liebregts Hurkmans en Eveline van Dijk.

Als je zelf wilt ervaren hoe het is om een systemische opstelling bij het paard te ervaren, neem dan even contact met mij op.

2 Reactie's
  • Trudie Willemsen
    Geplaatst op 21:02h, 06 december

    Gefeliciteerd Petra!! Goed gedaan en succes met het werken met en zonder paarden! Hartegroet Trudie

  • Marin
    Geplaatst op 09:59h, 11 december

    Mooi Petra. Nogmaals van harte! Lieve groetjes, Marin