Ben je de jongste? Accepteer je plek! Petra gaat in op systemische kwesties in Wendy

Ik word als psycholoog regelmatig geïnterviewd voor verschillende media. Tijdschrift Wendy maakte een special over familie en vroeg mij wat familieopstellingen zijn. Daarnaast legden ze me een kwestie van een van hun lezeressen voor. Overgenomen met toestemming van het blad.

De kwestie

Ik ben al ruim de dertig gepasseerd, verdien het meest van mijn familie en heb mijn eigen huis. Toch word ik door mijn oudere broers en mijn ouders nog steeds als een jonkie behandeld. Ik ben dit zat, hoe kan ik dit doorbreken?

Psycholoog Petra van der Heiden: ‘Jij bent de jongste en blijft degene die er het laatst bij kwam. Let op: dit betekent niet “het minst waardevol”. Maar deze plek accepteer je niet en dat is het probleem. Je gaat als eenling tegen een principe in dat sterker is dan jij: de ordening. Zolang jij prat gaat op zaken als salaris en een duur huis om zo “gezien” te worden, dan maak je je te groot en zal je familie jou onbewust letterlijk op je plek willen duwen. Ga dus uit de concurrentiestrijd en accepteer dat je in dit systeem de jongste bent, met al je kwaliteiten. Vanzelf zal er ruimte en respect ontstaan voor jou en je kwaliteiten. Want vechten tegen de natuurlijke ordening is vechten tegen de bierkaai.’

 

 

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.